Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Από το τηγάνι στο... καλοριφέρ. Πρόγραμμα αξιοποίησης τηγανέλαιων από τον Δήμο Πατρέων


Από τον Δήμο Πατρέων, θα είναι σύντομα πραγματικότητα, η μετατροπή σε βιοκαύσιμο των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαιων), χάρη στην υλοποίηση σχετικού πιλοτικού προγράμματος, που ξεκινά η ΑΔΕΠ Α.Ε. 

Ήδη με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας, αλλά και της ΔΕΥΑΠ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη 
συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων για το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, στο Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη βιομάζα. Το Κέντρο είναι Περιφερειακής εμβέλειας και στοχεύει να αποτελέσει σημείο επαφής με φορείς, οργανώσεις, πολίτες, μαθητές κ.ά., για να τους παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των υπολειμμάτων της δασικής και της αγροτικής ξυλώδους βιομάζας για παραγωγή ενέργειας 

Από το τηγάνι στο… καλοριφέρ 

Το πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής των τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο απευθύνεται σε επιλεγμένα σχολεία του Δήμου Πατρέων, σε επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και σε όλους τους πολίτες της Πάτρας. 

Συγκεκριμένα, κάδοι συλλογής τηγανέλαιων θα τοποθετηθούν στα επιλεγμένα σχολεία του προγράμματος. Οι ποσότητες των τηγανέλαιων θα συλλέγονται από τους μαθητές και τους πολίτες. Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στο Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη βιομάζα, στο Μονοδένδρι, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του τηγανέλαιου στην πιλοτική επιδεικτική μονάδα μετατροπής του σε βιοκαύσιμο. 

Και το τελευταίο στάδιο του πιλοτικού προγράμματος θα είναι η επαναδιάθεση του βιοκαύσιμου στα σχολεία για θέρμανση! Για παράδειγμα: Η ανάμειξη 200 κιλών βιοκαυσίμου που προήλθε από την επεξεργασία του τηγανέλαιου με ισόποση ποσότητα πετρελαίου «παράγει» 400 κιλά καύσιμης ύλης για θέρμανση. 

Η εναρκτήρια συνάντηση 

Στην εναρκτήρια συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων του πιλοτικού προγράμματος, που έγινε την 1η Μαρτίου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου Τοπικής Οικονομίας και αρμόδιος για θέματα των Δημοτικών Ενοτήτων Παραλίας, Βραχναιίκων και Μεσσάτιδας και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Αντώνης Κότσαλης, ανέλυσαν τους στόχους του προγράμματος, ζητώντας παράλληλα την συνεργασία των φορέων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτό. 

Επίσης, αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα του βιοντίζελ, εξηγώντας εκτός άλλων ότι είναι βιοαποδομήσιμο, μη τοξικό και μη αναφλέξιμο, ενώ έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο και αυξημένη λιπαντικότητα. 

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κωνσταντακόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε., έστειλε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης, προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι η συγκέντρωση των τηγανέλαιων και η διάθεσή τους στα ειδικά δοχεία αποθήκευσης θα πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια των πολιτών, καθώς η αλόγιστη απόρριψή τους στο περιβάλλον προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Ήδη από τη προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η ενημέρωση στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. 

Πληροφορίες στην ΑΔΕΠ 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών Α.Ε. (Τμήμα περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ελ. Βενιζέλου και Σολωμού 38, 1ος όροφος). Τηλ.: 2610361747, fax 2610361749, e-mail: konstada@adep.gr