Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τα Μπουρμπούλια επιστρέφουν πιο καυτά!

Με νέα δυναμική και ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από τους φανατικούς φίλους τους, οι Χοροί των Μπουρμπουλιών, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2012, το οποίο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο με την ανεξίτηλη γοητεία τους και την αναλλοίωτη φρεσκάδα τους καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε συναρπαστικές συναντήσεις γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση.

Φέτος για πρώτη χρονιά ο θεσμός των Μπουρμπουλιών «μετακομίζει» στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Ακτής Δυμαίων», που ταιριάζει ιδιαίτερα στο παραδοσιακό χρώμα των ιστορικών και καθιερωμένων χορών.

Τα φετινά Μπουρμπούλια-έξι τον αριθμό- χαρακτηρίζονται από πολλές καινοτομίες.


Κάθε Μπουρμπούλι θα έχει ξεχωριστό θέμα, που θα προβάλλεται και θα υποστηρίζεται είτε μέσω διακοσμητικών στοιχείων είτε μέσω δρώμενων είτε μέσω των μουσικών επιλογών.

Το πρόγραμμα των Μπουρμπουλιών και το θέμα του καθενός έχει ως εξής:

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ 2012

-Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012, ώρα: 21:00
ΠΡΩΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙ "ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ"

-Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012, ώρα: 21:00
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙ "ΤΟ ΤΣΙΚΝΙΣΤΟ"

-Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, ώρα: 21:00
ΤΡΙΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙ "ΤΟ ΣΚΟΠΤΙΚΟ"

-Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, ώρα: 21:00
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙ "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ"

-Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012, ώρα: 21:00
ΠΕΜΠΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙ "ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ"

-Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, ώρα: 21:00
ΕΚΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙ "ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ"

Οι μουσικές επιλογές, που περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα χορευτικών τραγουδιών και καλύπτουν κάθε ηλικία, αλλά και ο υψηλής πιστότητας ήχος και η τελευταία λέξη των μηχανημάτων φωτισμού εγγυώνται αξέχαστες βραδιές κεφιού και καρναβαλικής διασκέδασης.

Παρουσιάστρια των βραδιών θα είναι το «Λευκό Ντόμινο». Πρόκειται για πολύ γνωστή περσόνα της τηλεόρασης, η οποία μέσα από ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο θα κάνει μια μουσική αναδρομή από τα πρώτα Μπουρμπούλια μέχρι και σήμερα. Η ταυτότητά της θα παραμείνει μυστική μέχρι το τελευταίο Μπουρμπούλι όπου και αποκαλύπτεται.

Η αίθουσα θα είναι διακοσμημένη ανάλογα και στη σκηνή θα έχει φτιαχτεί τεράστιο σκηνικό ειδικά για το χορό.

Πρέπει να τονιστεί ότι θα λειτουργήσουν θεωρεία και για τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής θα διατίθενται ντόμινο στην είσοδο.

Το μουσικό μέρος των Μπουρμπουλιών θα αναλάβει εννιαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους μουσικούς Πάνο Πετρίδη(keyboards), Μιχάλη Γκοτσόπουλο(κιθάρα), Κώστα Παναγόπουλο(τύμπανα), Άκη Χατζημικέ (κρουστά), Δημήτρη Τσάμπρο (μπάσο), Γιώργο Πετρίτση (ακορντεόν), Νίκο Βεντούρα (σαξόφωνο), Σπύρο Κανταρέλη(τρομπόνι) και Γιάννη Βαρβιτσιώτη(κορνέτα).

Τραγουδούν οι Γιούλη Ηλιοπούλου, Nατάσα Κατσαρά, Μαρία Καραμάνη, Ελίνα Μαυρίδη, Πάνος Πατικιώτης, Γιώργος Πετρίτσης και ως guest ο Νίκος Παπακώστας.

Τις χορογραφίες υπογράφει η Εύη Αραβαντινού.

Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και άρχισαν σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας του λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.

Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.

Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων που, γεμίζοντας τις μπαταρίες τους με διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα, αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.

Η ιδιομορφία του χορού εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να συγκινεί και να προκαλεί πολλά απρόοπτα. Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί, όπου οι άνδρες δεν έχουν μεταμφιεστεί, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα.

Τιμή εισιτηρίου για τους άνδρες: 5 ευρώ, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο.

***Εξάλλου το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 22:00 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί ο Μεγάλος Χορός του Πατρινού Καρναβαλιού με θέμα «Bal de tete»(στολίζουμε το κεφάλι και μακιγιάρουμε το πρόσωπο).